γυναικολόγος Μπομπότης Μιχάλης Μιχάλης Μπομπότης γυναικολόγος Μπομπότης Μιχάλης γυναικολόγος γυναικολόγος Μιχάλης Μπομπότης
    Αρχική Σελίδα  Ε-mail
  Υπερδιέγερση Ωοθηκών
  Στην προσπάθειά μας να παράγουμε πολλά και ώριμα ωάρια μπορεί να προκληθεί υπερδιέγερση των ωοθηκών, ιδίως σε γυναίκες με ευαίσθητες στη διέγερση ωοθήκες (PCO) που έχουν την τάση να παράγουν πολλά ωοθυλάκια. H υπερδιέγερση των ωοθηκών είναι μία δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να συμβεί σε ένα ποσοστό 1 - 2% και παρουσιάζεται με σημαντική διόγκωση των ωοθηκών, συλλογή υγρού και πόνο στην κοιλιά, τάση για έμετο, και δυσκολία στην αναπνοή.

H αντιμετώπιση είναι συντηρητική και στοχεύει στη διόρθωση των υγρών του σώματος, στη χορήγηση φαρμάκων για την καταπολέμηση της ναυτίας, του πόνου κ.τ.λ. Τα φάρμακα που χορηγούνται σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν την κύηση. H υπερδιέγερση των ωοθηκών πυροδοτείται τις περισσότερες φορές από τις ορμόνες μίας επερχόμενης κύησης. Έτσι, η κύηση όχι μόνο δεν κινδυνεύει από την υπερδιέγερση αλλά αντίθετα είναι αυτή που συχνά την προκαλεί.

H βαρύτητα της υπερδιέγερσης ποικίλλει και χρειάζεται στενή ιατρική παρακολού-θηση. Eάν μετά την εμβρυομεταφορά παρατηρήσετε σημαντική διόγκωση της κοιλιάς, δυσπεψία, κοιλιακό πόνο, τάση για έμετο κ.τ.λ. πρέπει να επικοινωνήσετε με την βιοΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ για να πάρετε οδηγίες.
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
© βιοΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ