Φυσικος Κυκλος

Φυσικός κύκλος ονομάζεται η θεραπεία κατά την οποία γίνεται συλλογή του ωαρίου που παράγεται φυσιολογικά στην ωοθήκη, χωρίς τη λήψη φαρμακευτικής διέγερσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χορηγηθεί μικρή ποσότητα ορμονών κατά τις τελευταίες ημέρες της θεραπείας με σκοπό να αποφευχθεί η πρώιμη ωοθυλακιορρηξία.

Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση, με τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας των εμβρύων και την αυξανόμενη απαίτηση για φαρμαμακευτικά πρωτόκολλα όσο το δυνατόν φιλικότερα προς τους ασθενείς, βρίσκει στις μέρες μας όλο και μεγαλύτερη εφαρμογή. Και αυτό παρ' ότι έχει μικρότερα ποσοστά επιτυχίας ανά κύκλο αφού θα πρέπει να επιτύχει η ωοληψία, να είναι ώριμο το ωάριο που θα ληφθεί, να γονιμοποιηθεί και να δώσει ένα εμφυτεύσιμο έμβρυο.

Ο φυσικός κύκλος απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που δεν επιθυμούν ή δε μπορούν να πάρουν ορμονική διέγερση. Εχει το βασικό πλεονέκτημα πως είναι μια ηπιότερη θεραπεία, με μηδενική πιθανότητα ανάπτυξης του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών (PCOS) και καθώς μεταφέρεται μόνο ένα έμβρυο, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πολύδυμης κύησης. Επίσης, επειδή οι ωοθήκες δε διεγείρονται τεχνητά, μπορεί η ασθενής να επαναλάβει άμεσα την προσπάθεια σε περίπτωση αποτυχίας. Τέλος, το κόστος ανά προσπάθεια είναι σημαντικά χαμηλότερο.