Η φάση της διέγερσης των ωοθηκών είναι η πλέον εντατική φάση του προγράμματος. Τα φάρμακα που χορηγούνται περιέχουν τις γοναδοτροπίνες FSH και LH σε διαφορετικές αναλογίες. Oι ενέσεις αυτές περιέχουν τις ίδιες ορμόνες που παράγει φυσιολογικά η υπόφυση του εγκεφάλου προκειμένου να διεγερθούν οι ωοθήκες, ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη του ωοθυλακίου, η ωρίμανση του ωαρίου και τελικά η ωορρηξία.
Στην εξωσωματική γονιμοποίηση χρειαζόμαστε πολλά ωάρια και γι αυτό χορηγούμε τις ορμόνες αυτές σε μεγαλύτερες δόσεις. Πρόκειται για ασφαλή φάρμακα, αφού η χρήση τους χρονολογείται από το 1960 μέχρι σήμερα, χωρίς οι διάφορες επιδημιολογικές μελέτες να τα συσχετίζουν με κίνδυνο καρκινογένεσης ή άλλες πιθανές παρενέργειες.
Κατά τη διάρκεια της διέγερσης των ωοθηκών είναι δυνατόν να αισθάνεστε ήπιες ενοχλήσεις στο κατώτερο τμήμα της κοιλιακής χώρας, που οφείλονται στην αύξηση του όγκου των ωοθηκών ως αποτέλεσμα της ανταπόκρισής τους στη θεραπεία.
Tόσο στη φάση της καταστολής όσο και στη φάση της διέγερσης των ωοθηκών δεν χρειάζεται να τροποποιήσετε καθόλου τους ρυθμούς και τον τρόπο της ζωής σας (π.χ. εργασία, διατροφή, σεξουαλικές σχέσεις κ.τ.λ.)
Τα φάρμακα που θα χρησιμοποιήσετε έχουν τις φαρμακευτικές ονομασίες Gonal F, Puregon, Elonva, Benfola ή Altermon που περιέχουν μόνον FSH καθώς και Menopur, Meriofert ή Pergoveris, το οποίο περιέχει FSH και LH. Βοηθητικά χρησιμοποιείται το Luveris, το οποίο περιέχει μόνο LH. Tα φάρμακα αυτά έχουν την ίδια περίπου αποτελεσματικότητα (βιοδραστικότητα) και δεν φαίνεται να υπερέχει κάποιο έναντι του άλλου. Οι ορμόνες αυτές χορηγούνται με υποδόρια ένεση. Θα σας δώσουμε εξατομικευμένες οδηγίες για την δόση γοναδοτροπινών που θα πρέπει να λάβετε.
Προσοχή!
Κατά την διάρκεια της θεραπείας με Puregon, Gonal F, Elonva, Meriofert, Altermon, Menopur ή Bemfola, συνεχίζετε κανονικά την λήψη των αναλόγων (Daronda, Suprefact ή Arvekap). Στην περίπτωση που η καταστολή γίνεται με ανταγωνιστές (orgalutran ή cetrotide) αυτούς θα αρχίσετε από την 6η μερα διέγερσης.