Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση σε συνδυασμό, με τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας των εμβρύων και την αυξανόμενη απαίτηση για φαρμακευτικά πρωτόκολλα, όσο το δυνατόν φιλικότερα προς τις γυναίκες, βρίσκει στις μέρες μας όλο και μεγαλύτερη εφαρμογή.
Με το φυσικό κύκλο είναι δυνατόν να γίνεται εμβρυομεταφορά κάθε φορά που υπάρχει ένα καλό έμβρυο. Αυτή η τακτική έχει πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας στη Μονάδα μας.
Εναλλακτικά, γίνεται συλλογή και κατάψυξη των καλής ποιότητας εμβρύων μέχρι να συγκεντρωθεί ο μέγιστος επιτρεπόμενος, βάσει ηλικίας της γυναίκας, αριθμός εμβρύων. Στη συνέχεια γίνεται μεταφορά όλων των εμβρύων αυτών μαζί, με σκοπό να διατηρήσουμε υψηλά ποσοστά επιτυχίας, ενώ παράλληλα να περιοριστεί η ταλαιπωρία και το άγχος στο ζευγάρι.
Στον φυσικό κύκλο, όπου γίνεται φυσική επιλογή του ωαρίου, η ποιότητα των εμβρύων είναι συχνά καλύτερη και το ποσοστό εμφύτευσης υψηλότερο ανά έμβρυο σε σχέση με την κλασική διαδικασία. Παράλληλα διατηρείται η πιθανότητα εμφύτευσης του εμβρύου στο μέγιστο καθώς δεν υπάρχει η πιθανή αρνητική επίδραση των φαρμάκων διέγερσης στο ενδομήτριο. Βέβαια, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι η κατά την συμβατική εξωσωματική συνήθως παράγεται ένας μεγάλος αριθμός ωαρίων, γεγονός που εξισορροπεί τυχόν μειονεκτήματα. Ανάλογη όμως με την αυξημένη παραγωγή μπορεί να είναι και η δυσφορία που νιώθουν οι γυναίκες που υποβάλλονται στη διαδικασία.
Ας μην ξεχνάμε, ότι από την έναρξη μιας διαδικασίας εξωσωματικής με διέγερση ωοθηκών μέχρι την ολοκλήρωση της μπορεί να περάσει διάστημα 3 μηνών. Στο ίδιο διάστημα μπορεί να ολοκληρωθούν έως και 3 προσπάθειες με φυσικό κύκλο.
Στην Βιοδημιουργία τα ποσοστά επιτυχίας σε γυναίκες έως 37 ετών φθάνουν το 46% ανά εμβρυομεταφορά. Σε περίπτωση που συνδυαστεί ο φυσικός κύκλος χωρίς φάρμακα με την εφαρμογή κλασικού πρωτοκόλλου γονιμοποίησης (IVF) τα ποσοστά αγγίζουν το 58%. Θα πρέπει να έχει υπ’ όψιν του κανείς, ότι για να γίνει μεταφορά πρέπει να επιτύχει η ωοληψία, να είναι ώριμο το ωάριο που θα ληφθεί, να γονιμοποιηθεί και να δώσει ένα καλής ποιότητας έμβρυο.
Συμπερασματικά, ο φυσικός κύκλος απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες:
- που δεν επιθυμούν ή δε μπορούν να πάρουν ορμονική διέγερση
- με μικρό απόθεμα ωαρίων (χαμηλή ΑΜΗ)
- που δεν επιθυμούν τη χορήγηση αναισθησίας κατά την ωοληψία
- που έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (PCOS), καθώς αποτελεί μια ηπιότερη θεραπεία
- που επιθυμούν μηδενική πιθανότητα πολύδυμης κύησης, καθώς μεταφέρεται μόνο ένα έμβρυο
- που δεν θέλουν να καταστρέψουν ούτε να καταψύξουν τυχόν πλεονάζοντα έμβρυα που θα παραχθούν μετά από εξωσωματική με διέγερση ωοθηκών
- που επιθυμούν να επαναλάβουν άμεσα μια νέα προσπάθεια, καθώς οι ωοθήκες δεν διεγείρονται τεχνητά
- που επιθυμούν να διατηρήσουν χαμηλό κόστος ανά προσπάθεια